Podstawowymi warzywami ugaszczającymi na naszych stołach są ukochane przez większość pomidory, ubóstwiamy ogórki we wszystkich postaciach, fasolkę strączkową, sałatę, marchewkę, kalafiory, brokuły, kapustę, paprykę. Oglądając asortyment na targowych budkach wydaje się, że mamy nadzwyczaj obszerny wybór warzyw i owoców. Jakkolwiek coraz częściej napotykamy warzywa, o których słuchaliśmy, że dawno temu były powszechne, tylko jak je przyrządzić?

Wystarczy obejrzeć kilka programów kulinarnych w telewizji, a na pewno trafimy na interesujący nas program czy uczynić stronę grill dotyczący mniej znanych artykułów roślinnych. Patisona zwykle spostrzegamy w słoiczkach, w marynacie – zresztą są perfekcyjnym dodatkiem do sałatek i przekąsek. Możemy także zakupić świeże patisony, które są olśniewające po usmażeniu, wolno je zapiekać z rozmaitymi nadzieniami, lub ze zmiksowanych zrobić apetyczną pastę do kanapek. Brukiew, znana także pod nazwą karpiel, to jarzyna zbliżone do rzepy, dziś okazjonalnie uprawiane. Niegdyś brukiew stanowiła nadzwyczaj ważne warzywo w kuchni, gotowano z niej odżywcze zupy, potem stała się fundamentem żywienia trzody chlewnej i bydła.