Rzeczpospolita Polska jest krajem o niezmiernie bogatej oraz różnorodnej faunie. Na jej terenie występuje niezmiernie dużo roślin o atrybutach leczniczych. Zioła w Polsce pojawiają się zarówno w przyrodzie, np. na łąkach lub w lasach. Ze względu na doskonałe warunki geograficzne też uprawia się je w hodowlach. Najatrakcyjniejsze lokalne zioła znajdują funkcja zarówno w medycynie, jak oraz w kuchni. Są to m.in. bazylia, tymianek, kminek, koper, pietruszka, majeranek, rumianek, szałwia, tymianek oraz mięta.

Przetwarza się je, np. suszy albo mieli oraz wyprzedaje później w formie przypraw bądź też również wiąże w pęczki oraz wyprzedaje się je w normalnej formie – wypróbuj olejek cbd. Z wielu ziół produkuje się też napary oraz herbaty, np. z szałwi oraz rumianku. Inne znane oraz cenione lokalne zioła to dzika róża, jałowiec, brzoza, pokrzywa, podbiał, kasztanowiec, krwawnik, lipa, mlecz lekarski, babka lancetowata, głóg dwu oraz jednoszyjkowy, borówka czernica. Znajdują zastosowanie po największej części w medycynie naturalnej, szczególnie w fitoterapii oraz aromaterapii.

Zioła oraz inne przyprawy to czynniki, jakie niezmiernie w wielu przypadkach decydują o smaku oraz aromacie potrawy. Niekiedy szczypta dodana do garnka do głębi zmienia zakres dania. Zioła nadają potrawom subtelnego smaku oraz tworzą jego wielowarstwowa, interesującą strukturę. Potrawy bez przypraw są zwykle bo do głębi mdłe oraz ich spożywanie pozbawione jest nieomalże gruntownie przyjemności. Najbardziej popularne w lokalnej kuchni zioła to bazylia, pietruszka, koper, szczypior, tymianek, majeranek, cząber, mięta i szałwia, a przyprawy – papryka, cynamon, goździki, czosnek, cebula oraz imbir. Zioła można kupować oraz dodawać do potraw w dwóch zasadniczych postaciach. Główna to zioła suszone. Oddane są już zazwyczaj technologicznej obróbce oraz można je nabyć w małych, gotowych porcjach w nieomalże każdym sklepie. Druga figura to zioła świeże, jakie można nabyć albo ścięte oraz powiązane w pęczki bądź też również samodzielnie hodować je w donicach lub w ogrodzie. Zasadniczo zioła świeże mają głębszy oraz silniejszy aromat.